laupäev, 30. mai 2009

Poekott


Juuni numbrist alates annan ka mina pisikese tagasihoidliku panuse Eesti Naise ajakirja. Seekord siis taaskasutatud materjalidest poekott. Oranžide lilledega kott on laudlinast, ülejäänud kardinatest. Kõik materjalid on pärit teiseringi poest :)
Kuna ajakirja maht on piiratud, panen siia ka jutu, mis ajakirja paraku ei mahtunud. Juhise leiate Eesti Naise värskest juuninumbrist!
Ja see, et koti õpetus ilmus samal ajal kui killerkoti kampaania algas, oli pime juhus :)


"Sellest, kui keskkonnavaenulik on igal poeskäigul alati ka uus kilekott osta, on räägitud juba väga-väga palju. Prügisorteerimise kõrval on see üks populaarsemaid ökoteemasid. Kõik me teame, et kilekottide tooraineks on taastumatu loodusvara nafta ning et plastik ei lagune looduses kunagi. Kilekotist on saanud tänapäeva tarbija igapäevane nähtus. Maailmas kasutatakse igas minutis umbes miljon kilekotti. Neid ju jagatakse meile lahkelt igal pool – toidupoes, kingapoes, riidepoes, apteegis, raamatupoes jne. Kilekotte on väga kerge saada, aga nendest on äärmiselt raske lahti saada. Vaid murdosa kilekottidest taaskasutatakse, enamik neist rändab paremal juhul prügimäele, halvemal juhul veekogudesse, kus veeloomad need ekslikult alla neelavad ning seetõttu hukkuvad.
Hea uudis on see, et igaühel meist on võimalik kilekottide hulga vähendamiseks oma väike panus anda. Tublimad kasutavad poest ostetud riidekotte aga veel tublimad õmblevad oma koti ise.
Koti õmblemieks ei ole vaja minna poodi uut kangast ostma. Parem vaata oma majapidamises lahtiste silmadega ringi. Ehk leiad sealt mõne ilusa mustriga vana kardina, laudlina või tekikoti? Või ema vana kitli? Kui käid teiseringi poodides, siis viska pilk peale ka kodutekstiilide riiulile – sealt võib leida imeliste mustritega kardinaid!
Siin olevale kotile on õmmeldud kinnitusriba, mille saad kokkuvolditud koti ümber tõmmata ja nööbiga kinnitada – nii ei võta see käekotis liiga palju ruumi. Kui teed nööpaugu ka koti serva, saad kotisuu nööbiga sulgeda.
Kuna kott on üsna mahukas, siis võid seda ka näiteks rannamärsina kasutada. Sellisel juhul õmble kotile pikemad sangad, et saaksid ta mugavalt õlale visata."







25 kommentaari:

Inga ütles ...

väga vahva ettevõtmine!
rõõm, et selliseid tegijaid, nagu Sina, üles nopitakse ja ajakirja "topitakse";)

KK ütles ...

Väga mõnusad ideed! Just see taaskasutus ja poekott on asjalik asi. Ma olen hakanud ka fännama riidest kotti aga prisma valge läheb ruttu mustaks. Peaks minema teise käe poodidesse kangaid lappama.
Too oranzh meeldib mulle enim!

Sirliiz ütles ...

Mul on väga hea meel sinu üle ja ilmselt ostan EN nüüd märksa sagedamini, kui sinu töid ja kirjutisi seal näha saab!

Kõik kotid on nii ilusad, kuid selle roosikotiga ma küll ei raatsiks poes käia :)

Helen ütles ...

Ma arvan, et EN võidab palju, et Sinu töid seal näitama hakkab ja kaotab palju, et juttu juurde ei trüki. Edu!

Egater ütles ...

Nagu eelkirjutajad, rõõmustasin ka mina autori üle :) Kohe tekkis tunne, et nüüd hakkab EN veel põnevamaid asju käsitöörubriigis ilmuma, kui seni olnud on.
Kerget kirjasulge ja häid ideid!

Terje ütles ...

Palju õnne! MA ei ole ammu EN ostnud ja pean tunnistama, et Krentu, Sinu pärast nüüd hakkan ostma! Ei, tellima lausa!

Mari-Liis ütles ...

Ühinen eelkõnelejatega, et tuleb tihedamini hakata EN ostma. Armsad kotid! Ise kasutan riidest kotte juba ammu ja olen suht kuri enda peale kui olen selle koju unustanud.

Anonüümne ütles ...

Ema saadab mulle EN:i, ajakiri muutub iga kord üha paremaks! Aga kotiõpetus tuleb küll just õigel ajal, meie vanad poekotid on vanad ja katkised aga ilma õpetuseta mina kogenematu veel õmmelda ei julge :) Ehk nüüd siis võtan õmblusmasina esile.
Suvi

Anonüümne ütles ...

ja pidin veel ütlema, et väga ilusad kotid on!

Muhv ütles ...

Oh, väga hea nipiga kott, ma jooksen homme poodi ajakirja järele! See lilleline on kohe eriti effektne, ei kujuta ettegi, et keegi võiks sellisele kilekotti eelistada.

Krentu ütles ...

Aitäh heade soovide eest! Loodan endast parima anda :)

Tiina ütles ...

Kuna ajakiri mul juba aastaid niiehknaa käib, siis heast ma ilma ei jää.
Ja poekotid on vinged :)
Ma veel kasutet kangaid ei sihi, sest kodus on dekoratiivseid varusid omajagu. Ent neist viimastest "toodan" juba mõnda aega kotte, suuremaid ja väiksemaid, lillelisi ja muid. Riidekott on häeste vahva :)

Aga nood määrduvad Prisma kotid võiks ju värvidega või muuga ära kaunistada. Kirjumalt pinnalt ei paista kõik kole nii häeste välja.
Ma iseenesest seda määrdumist ei põe, kotte on kogunenud omajagu ja lihtsalt käivad sagedamini masinas.

kriuks2 ütles ...

väga lahedad kotid :)

soodoma ja gomorra ütles ...

seda ma vaatasin, et see vist oled sina.
Nägu oli tuttav ja kampsun ka:)

just tulin kontrollima, et kas ikka leian sama punase kampsuni, aga leidsin koguni temaatilise postituse.

kuidas sa ajakirja tegijaile silma jäid, blogi vahendusel?

Liina ütles ...

Ilusad kotid ja ilus idee!
Minu peamine mure riidekoti kasutamisel on just selle pidev mahaunustamine, aga vbl ongi viga selles, et mul pole sellist uhket ja värvilist, millega eputada...

Krentu ütles ...

veelkord tänan :)
soodomakomorra - mul oli tegevtoimetajaga ka isiklik põgus kontakt, kuigi ma arvan, et kutsuti ikka pigem bolgi põhjal, kuna seal ma ju oma töödega lehvitan...

Tuuli ütles ...

Nummid kotid tõesti! Aga mulle jäi silma veel üks asi - see jubearmas sinine jakimoodi rõivas, mis sul seal piltidel seljas on.. Kas see on ka ise tehtud?

Annu ütles ...

oi, kui tore, et sind on leitud. kotid on võrratud, otse loomulikult:)

Pille ütles ...

Kotid on väga kenad, Krentu! Ja mina arvasin, et panustadki selle kotipostitusega, aga täna poes ajakirja lapates selgus, et Sa lausa uus käsitöölehtede toimetaja. Väga vahva - ja palju õnne sellise toreda ülesande puhul!!

Krentu ütles ...

Tuuli - see jakike on pigem nagu kleidike, mida ma teksade peal kannan ja ta on üks mu suuri lemmikuid. Kahjuks mitte isetehtud vaid kunagi Zarast ostetud :)

jaanberg ütles ...

Issand kui head veenid ( tilguti alusamiseks), eriti vasakul k2el :)
Kott meeldib muidugi ka.

Krentu ütles ...

jaanberg - meil on tervel perel sellised "soonelised" käed ja ma olen otsustanud mitte selle pärast põdeda :)

rena ütles ...

Väga vahva kott, väärib igati järgimist!

Anonüümne ütles ...

Mulle ka su kotid meeldisid ja olen kohe mitu tükki teinud - endale ja kingituseks. Oma kotile, mis on ühevärviline, õmblesin peale vanaema kaltsukotist leitud 4st heegelruudust koosneva motiivi. Ise olen väga rahul ja uhke oma koti üle :)

Anonüümne ütles ...

Taname huvitava blogi